Helpline: 0118 958 4033

Put your consent skills to the test

1. You should ask for consent before:

a. Holding hands
b. Kissing
c. Having sex
d. All of the above

2. Consent only applies to sex.

a. True
b. False

3. When should you ask for consent?

a. Before any type of touch
b. Only right before sex
c. Just the first time you have sex with someone
d. When you feel like the moment is right

4. Who should ask for consent?

a. People hooking up for the first time
b. A couple in a long-term relationship
c. Married couples
d. All of the above

5. When having a conversation about sex, you can talk about:

a. Protection
b. Previous experiences
c. What you like or don’t like
d. All of the above

6. Consent is only verbal; body language and tone don’t matter.

a. True
b. False

7. What clues help you determine if you have someone’s consent after you’ve asked them?

a. Their words
b. Their body language
c. Their tone of voice
d. All of the above

8. If a partner responds, “I guess,” or “If you want to,” this could mean:

a. They don’t feel comfortable directly saying “no”
b. They really want to do what you suggested
c. They might feel pressured or unsure
d. Both A and C
e. All of the above

9. If you’ve asked for consent but you aren’t sure if your partner is into what you’ve suggested:

a. Respect their answer and do something else
b. Ignore them
c. Ask them again later
d. Try and convince them to say yes

10. Once you’ve both consented, you can still tell your partner…

a. If you would like to stop
b. If you need a break
c. What you’re into and not into
d. All of the above

Answers:
1 – d, 2 – b, 3 – a, 4 – d, 5 – d, 6– b, 7– d, 8 – d, 9 – a, 10 – d

Title: Put Your Skills to The Test
Author: NSVRC – Respect Together
Copyright date: 2024
Source: (Journal, URL, etc.) https://www.nsvrc.org/saam/consent-quiz

There’s no excuse for rape or sexual abuse. Please call the helpline on 0118 958 4033

Exit to Google